Zajęcia kulinarne to typ zajęć bardzo lubianych przez dzieci zarówno starsze, jak i młodsze. Mają one na celu nauczyć przedszkolaki czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw oraz zachęcić do zdrowego odżywiania. Podczas takich działań dzieci mogą samodzielnie wykonywać różne czynności kuchenne: kroić, smarować, rozdrabniać, ubijać, mieszać, itp. Daje im to wiele radości i satysfakcji z posiadanych umiejętności.
Zajęcia kulinarne stwarzają okazję do dzielenia się wrażeniami z domowych obserwacji dotyczących różnych działań, potraw i przepisów. Uczą też dzieci, że ważne jest przygotowanie odpowiedniego stroju do czynności kuchennych. To tu przedszkolaki zakładają fartuszki i chusteczki, po to, aby nie zabrudzić swojego ubrania oraz aby w przygotowywanym posiłku nie znalazły się niepotrzebne przedmioty. Podczas działań dbają o estetykę i higienę całego otoczenia. Poprzez kulinarną zabawę zdobywają nowe doświadczenia, odkrywają nowe, ciekawe smaki i mają możliwość samodzielnie i w sposób twórczy przygotować dla siebie posiłek. Takie działania wpływają też na przezwyciężenie niechęci do niektórych potraw. Motylki piekły babeczki marchewkowe, Pszczółki robiły sałatkę owocową, Tygryski sałatkę jarzynową, a Misie surówkę z marchewki
Korzyści z zajęć kulinarnych jest wiele:
- poznawanie zasad zdrowego odżywiania
- rozbudzanie ciekawości poznawczej dzieci
- poznawanie rzeczywistości kulinarnej za pomocą zmysłów: smaku, węchu, dotyku, wzroku
- kształcenie umiejętności doprawiania potraw różnymi przyprawami
- poszerzanie zakresu wiadomości o tematyce kulinarnej
- wdrażanie do higienicznego i estetycznego przygotowywania posiłku
- nabywanie umiejętności posługiwania się sztućcami
- poznawanie zasad bezpieczeństwa obowiązujących w kuchni
- rozwijanie zdolności manualnych
- umiejętność prawidłowego zachowania się podczas spożywania posiłku
- kształtowanie własnej pomysłowości, wyobraźni i inwencji twórczej
- wdrażanie do samodzielności
- umiejętność zgodnej współpracy w zespole
Z rozmów z dziećmi wynika, że wiele z nich w domu uczestniczy w kuchennych zmaganiach i takie czynności nie są im obce. Często oprócz podstawowych przyborów: noży, łyżek, deseczek, tarek, przedszkolaki korzystają (z zachowaniem zasad bezpieczeństwa) ze sprzętu AGD. Zwykle wspólne przygotowywanie potraw kończy się spożywaniem posiłku w miłej, radosnej atmosferze. Dzięki zajęciom kulinarnym dzieci nabywają umiejętności nie tylko przygotowywania prostych potraw lub smakołyków i posługiwania się przyborami, ale przede wszystkim wiary we własne możliwości.
Redakcja strony: Aktualności Rejestr zmian
Obsługa i nadzór techniczny: IntraCOM.pl